over ons

DIT zijn wiJ...

wij houden van succes gezelligheid basketbal

Onze basketbalvereniging bestaat uit jonge en enthousiaste leden en bestuurders.

Alle trainingen en thuiswedstrijden vinden plaats in sporthal De Zandzee in Bussum.

Adres van De Zandzee:
Struikheiweg 14
1406 TK BUSSUM

Ons postadres is:
Vroedschap 4
1412 NW NAARDEN

Een kort lesje basketbal, de mooiste sport die er is!

WAT IS BASKETBAL?

Geschiedenis
Basketbal is een snelle, leuke, uitdagende, gezellige en spectaculaire sport. Basketbal is in Amerika uitgevonden door James Naismith, een gymnastiekleraar in Springfield. In de winter van 1891 kreeg hij van de directeur van de school de opdracht om een nieuw spel te verzinnen. Omdat het buiten erg koud was, moest het een binnenspel worden. Na lang nadenken hing hij twee perzikmanden aan het balkon op elk eind van de gymzaal en kwam hij met dertien spelregels voor het spel. Naismith maakte twee teams van vijf spelers die een voetbal(!) door de mand moesten mikken. Basket Ball (zo schreef je dat toen) was uitgevonden. In het begin had de mand gewoon nog een bodem waardoor het erg moeilijk was om de bal er na een score weer uit te krijgen. Pas later werd de basket vervangen door een ijzeren ring met een netje.

Wist je dat… basket het Engelse woord voor mand is?

Spelregels
Hieronder hebben we de belangrijkste spelregels van basketbal op een rij gezet.

Het veld
Een basketbalveld is over het algemeen 28 meter lang en 15 meter breed.

 

De bal

Een basketbal is van rubber of leer. Er zijn 4 maten ballen:
Maat 4 (kleinste maat): wordt gebruikt door kinderen t/m 8 jaar.
Maat 5: wordt gebruikt door kinderen t/m 12 jaar.
Maat 6. wordt gebruikt door iedereen vanaf 13 jaar.
Maat 7 (grootste maat): wordt alleen gebruikt door jongens/mannen vanaf 15 jaar. Vrouwen spelen dus nooit met een 7.

De basket

Er zijn verschillende manieren om een basket op te hangen. Je kan een basket aan de muur hangen of aan een paal maar er zijn ook baskets die je kan verrijden (deze zie je vaak in de sporthal). Met het woord basket wordt bedoeld; de ring (waar je doorheen moet gooien), het bord (waar de ring aan hangt) en eventueel de paal, of het verrijdbare deel.

De ring heeft een diameter van 45 centimeter. Best groot want een bal past dus meer dan 2 keer door de ring heen. Het bord moet officieel 1 meter en 5 centimeter hoog zijn en 1 meter en 80 centimeter breed, maar dat wisselt nog wel eens. Op het bord is net boven de ring een rechthoek getekend van 45 centimeter hoog en 59 centimeter breed. Deze rechthoek is een hulpmiddel om de bal via het bord door de ring te gooien. Als je de bal op het bovenhoekje van het rechthoekje mikt, dan scoor bijna altijd. Topspelers schieten het liefst van afstand de bal door de ring zonder het bord te gebruiken. Het net maakt dan een lekker geluid dat klinkt als ‘swoosh’.

De ring hangt op 3 meter en 5 centimeter hoogte. Voor kinderen t/m 12 jaar hangt de ring op 2 meter en 60 centimeter.

Wist je dat… het rechthoekje op het bord een hulpmiddel is om de bal te scoren?

De wedstrijd

Een basketbalwedstrijd bestaat uit 4 kwarten (delen) van 10 minuten. Tussen het 1e en 2e kwart en het 3e en 4e kwart zit een pauze van 2 minuten. Tussen het 2e en 3e kwart zit een pauze van 15 minuten. De speeltijd van een basketbalwedstrijd is dus 40 minuten, maar een wedstrijd duurt langer. Dit komt omdat als de bal uitgaat of als er een overtreding wordt gemaakt, de tijd stil staat. Ook als een speler vrije worpen neemt, staat de tijd stil.

In het basketbal kun je niet gelijk spelen. Als de stand op het eind gelijk is, dan wordt er verlengt met 5 minuten. Is de stand na de verlenging weer gelijk? Dan wordt er opnieuw 5 minuten verlengt, net zo lang totdat er een winnaar is. Kinderen t/m 12 jaar spelen in plaats van 4 keer 10 minuten 8 periodes van 4 minuten.

Wist je dat… het record aantal verlengingen 6 is?

Het team

Basketbal kan je 3-tegen-3 (3×3) of 5-tegen-5 spelen. Bij 3×3 mag je team uit maximaal 4 spelers bestaan waarvan er altijd 3 op het veld staan. Als je 5-tegen-5 speelt mag je team uit maximaal 12 spelers bestaan waarvan er altijd 5 op het veld staan.

Anders dan bij sommige andere sporten mag je bij basketbal onbeperkt wisselen. Elke keer als het spel stil ligt (bijvoorbeeld als de bal uit is), mogen beide team wisselen. Als je gewisseld bent, mag je dus ook weer terug komen in het veld.

Wist je dat… vanaf 12 jaar de Basket op 3.05 meter hangt en je met een grotere bal speelt?

Puntentelling

Voor een veldscore krijgt je team 2 punten, voor een score uit een vrije worp 1 punt. Vanaf 12 jaar (team onder 14) krijg je 3 punten als je van achter de driepuntslijn raakschiet.

Loopregel

Je mag maximaal 2 passen zetten met de bal in de hand. Als je 1 voet aan de grond houdt mag je de andere voet wel verplaatsen. Dit heet ‘pivoteren’.

Dribbelen

Bij het dribbelen stuiter je de bal met 1 hand op de grond. Nadat je de bal hebt opgepakt, mag je niet nog een keer dribbelen. Dat heet dan ‘second dribble’.

Voetbal

Je mag de bal niet met je voeten spelen. Of expres met je voet aanraken.

Uitbal

De bal is uit, wanneer de bal buiten het veld op de grond of op de lijn valt. De bal is ook uit als een speler die buiten het veld loopt de bal aanraakt.

Persoonlijke fouten

Je krijgt in basketbal een persoonlijke fout als je opzettelijk lichamelijk contact met je tegenstander maakt. Als je een persoonlijke fout maakt op een speler die schiet, mag die speler 2 vrije worpen nemen.

Als je 5 persoonlijke fouten hebt dan moet je het veld verlaten, je mag dan niet meer terug in het veld komen. Je coach mag wel een andere speler in het veld zetten.

Wedstrijden

Basketbal heeft verschillende partijvormen 3-tegen-3 (3×3) en 5-tegen-5. In de Nederlandse en buitenlandse competities wordt er 5-tegen-5 gespeeld. Bij de jeugd wordt soms als alternatief 3-tegen-3 gespeeld met als voordeel dat je vaker aan de bal komt. In streetball is de spelvorm ook 3×3.

Een testje:

Vraag 1. Sofia dribbelt drie passen met de bal, pakt de bal op en dribbelt daarna weer verder. Mag dit?

Vraag 2. Bas scoort uit een vrije worp. Hoeveel punten krijgt zijn team?

Vraag 3. Quincy loopt buiten het veld maar dribbelt de bal in het veld. Mag dit?

Antwoord op vraag 1. Nee, dit mag niet. Nadat je de bal hebt opgepakt mag je niet nog een keer dribbelen.

Antwoord op vraag 2. Voor een vrije worp krijgt het team van Bas 1 punt

Antwoord op vraag 3. Nee, dit mag niet. De bal is namelijk ook uit als een speler die buiten het veld loopt de bal aanraakt.

 

enthousiast geworden over? schrijf je in!